L’ Escala és un municipi costaner situat en plena Costa Brava, al sud de la comarca de l’Alt Empordà, amb una llarga tradició marinera i, especialment, d’elaboració d’anxoves en salaó.
Durant segles la vida de la població i el seu creixement s’han relacionat amb el comerç d’anxoves i sal.
A les ruines d’Empúries es conserva una factoria de salaons, indicant que ja en l’època dels grecs ja salaven el peix de la zona es conserves.
La producció de salaons es va manternir de forma més o menys tradicional i no va ser fins al segle XVIII quan vam comencçar a aparèixer les primeres referències a la producció industrial d’anxoves en salaó en la població.
La importància de la salaó en la población es va veure marcada per la construcció de l’Alfolí de la Sal (magatzem de sal).
L’elaboració d’anxoves ha anat perdent importància, doncs l’indústria local a partir de l’auge del turisme dels anys 60 ha passat a centrar-se en la pesca i les conserves.
El procés continua fent-se manual ja que és la forma d’ conseguir un producte de la máxima calidad.
Els productors de la població tenen una denominació de qualitat anxoves, que assegura rigorosos controls sanitaris i un procés que garanteix la qualitat del producte excel·lent.