Celler Martín Faixó
Martín Faixó és un projecte rodó en què conflueixen tres elements complementaris en un entorn insòlit com és el Parc Natural del Cap de Creus: la gastronomia, l'hostaleria i la viticultura. El celler, que ocupa part dels 1.800 metres quadrats del Mas Perafita, a cinc quilòmetres del bell municipi de Cadaqués, sorgeix de la simbiosi de dues famílies: els Martín, dedicats durant anys a la restauració, i els Faixó, que han viscut sempre de la pesca i l'agricultura, amb el conreu de vinyes i oliveres.
L'any 2000 la família inicia l'aventura de plantar i recuperar la vinya de la finca Perafita, per la qual cosa també compren i restauren el mas del segle XIV que acull el celler. En una extensió que abasta els termes municipals de Cadaqués, Roses i Port de la Selva, cultiven 13 hectàrees (de les 42 totals) plantades amb ceps de les varietats negres cabernet sauvignon, merlot i garnatxa negra, i la blanca moscatell. Els fruits creixen banyats per la brisa salada de la mar Mediterrània i sacsejats per una tramuntana ferotge que els aporta caràcter.
No és fins a l'any 2004 que poden collir els fruits i embotellar, tres anys després, els primers vins negres del celler, Cadac 04, Perafita 05, Picapoll 07 i els vins dolços, emparats sota la DO Empordà.
Pel que fa a l'enoturisme, Martín Faixó posa a l'abast diversos serveis que contribueixen a viure una experiència completa i enriquidora. Per una banda, ofereixen un allotjament rural de fins a set habitacions al mateix mas centenari Perafita; per l'altra, el restaurant Can Rafa de Cadaqués, que regenten des de fa trenta anys i, naturalment, tot plegat s'amaneix amb una visita al celler i a les vinyes, així com una degustació dels seus productes.