Josep Castany, Pepí

El Canut de la Sal, arquitectura rural

 

Biòleg i molt interessat per la construcció, en concret l’arquitectura rural. Aprenent de cisteller amb el mestre Joan Sala D’Olost. Viatger i aventurer, captivat pel saber fer tradicional, que inclou la relació respectuosa amb l’entorn. Coixins i salers fets de fusta i canya. Tot produït artesanalment.

Artesania en fusta.

El canut de la sal fou un estri utilitzat temps enrere pels pastors d’aquí i pels indígenes d’arreu per portar-hi la sal quan marxaven de viatge. Aquest objecte ha estat la font d’inspiració pel projecte d’en Josep “Pepí” Castany i recuperar-ne el ús. Canuts elaborats amb canya de l’Empordà i suro de les gavarres.

A més També treballa fusta que ens ofereix el bosc com l’arç, l’auró, el cirerer, el freixe, l’om… l’eucaliptus, el lledoner… i diversos arbustos per fer –ne salers de cuina, culleretes, morters, penjadors…

En aquest ofici tot el procés és interessant per continuar aprenent, des de la selecció i tala dels materials (a l’hivern), el secatge, el disseny… fins a la venda al mercat. I així, pas a pas… s’ha anat creixent seguint el ritme de les estacions… I quan arriba la calor és el moment per la recol·lecció manual de Flocs de sal de la costa brava, és en aquest punt que s’ha aconseguit tancar el cercle.

A part de la fusta, en Pepí sap cosir i porta a mercat coixins de meditació, farcits amb clofolla d’arròs de pals, espígol i eucaliptus.

Visita la web

Mola.cat
Passeig del Mar 17
17130 L’Escala
+34 621 29 11 44

MERCAT ORIGINAL